Pár évvel ez előtt elhatároztam, hogy a környezet tudatosság jegyében nem vásárlok több karácsonyfadíszt. Helyette az aprókezek bevonásával készítek újakat, melyek valóban egyedivé teszik majd a ünnepi díszletet. Az alábbi receptet próbáltuk ki 2 éve és bevált, tartós szépségnek bizonyultak. Idén is ezekkel dekorálunk. Még nem késő elkészíteni őket.
Hozzávalók: (2 dl-es pohárral mérve)
1 pohár szódabikarbóna
½ pohár étkezési keményítő (pl.: búzakeményítő)
¾ pohár víz
Elkészítés:
A szódabikarbónát és a keményítőt egy lábasba összeöntöttem, majd a vízzel gondosan elegyítettem. Tejszín sűrűségű folyadékot kaptam, amit közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett elkezdtem hevíteni. Ne lepődj meg, ha pöfögni kezd, a hő hatása teszi ezt vele, majd szépen lassan besűrűsödik. Addig melegítettem, amíg gyurma keménységű masszát kaptam. A kész anyagot nedves konyharuhába csomagoltam és vártam míg kihűlt. Ezután jöhetett az alkotás, mely a kicsik és a nagyok fantáziáját is megmozgatta.
A 3-4 mm vastagságúra nyújtott lapon kipróbáltuk az otthon talált összes kiszúró formát és süti pecsételőt. A fel nem használt masszát pedig újra gyúrtuk és lapítottuk… A kiszúrt díszekbe hurkapálcikával lyukat készítettem, majd vékony spatulával felszedtem őket és áthelyeztem egy tepsibe (ill. rengeteg tepsibe), ahol 1-2 napig hagytam a levegőn száradni.
A megszáradt díszeket akár ki is lehet festeni, de a karácsonyi díszekhez, mi csillogó hófehéren hagytuk. Csoda szépek lettek. Próbáld ki Te is. Kellemes adventi készülődést!