A család egy újabb kedvenc finomságát osztom meg veletek Stahl Judit "Gyorsan, valami finomat!" című szakácskönyvéből (egy picit átdolgoztam az alapreceptet, hogy még inkább hozzánk passzoljon), melyet szintén azokra a napokra ajánlok, amikor rövid idő alatt szeretnél édes illatú süteményt készíteni, ha épp váratlan vendég toppan be hozzátok, és a hűtőben csak túrót és tojást találsz.
Hozzávalók:
- 3 ek nagy szemű mazsola
- 1/2 dl rum
- 3 tojás
- 25 dkg tehéntúró
- 3 ek tejszín
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 vaníliarúd kikapart magjai
- 10 dkg cukor
- 5 dkg finomliszt (én gluténmentes lisztkeverékkel készítem, ezért nem lesz annyira magas a kész sütemény)
- csipetnyi só
Az öntethez:
- 15 dkg sárgabarack lekvár
- 1 citrom leve
Elkészítés:
Szétválasztom a tojások sárgáját és fehérjét. A narancssárga gömböket összekeverem a túróval, tejszínnel, majd hozzászórom a cukrot és a lisztet. Belereszelem a citrom héját, hozzáteszem a kikapart vaníliarúd magokat, majd a mazsolát.
A tojásfehérjéket csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan a túrós masszába forgatom. Muffin papírral kibélelt sütőformába kanalazom az így elkészült keveréket és előmelegített, légkeveréses sütőben 190 °C-on 15 perc alatt készre sütöm.
Amíg barnulnak a túró halmok, az öntethez alacsony lángon felmelegítem Kati mama lekvárját :) és hozzákeverem a citrom levét.
A kisült túrópudingot tányérokra sorakoztatom és megöntözöm a langyos citromos lekvárral. Jó étvágyat! :)
Tipp: Az eredeti recept kevéske rumba áztatott mazsolával és rummal ízesített öntettel készül, de kislányom miatt ezt az illatos hozzávalót átmenetileg töröltem a hozzávalók listájáról. A muffin forma helyett 1,5 decis kivajazott, lisztezett kávéscsészét is használhatsz a sütéshez.